Rode neuzen loop KidsRun

Zaterdag 17 maar lopen Clown Bob & Belle mee tijdens de Kempen KidsRun in Hapert! Samen met de kleinste kinderen zorgen ze ervoor dat alle kinderen de finish halen! Een extra motivatie en stimulans geven de clowns aan dit sportieve evenement. Dit jaar hebben zich nu al meer kinderen opgegeven dan vorig jaar! Een geweldig succes! Onderstaand het artikel van Renate Pijnenburg in PC55. Onderaan deze pagina is ook een filmpje opgenomen van KempenOnline.

Een slimme clown bestaat niet
Clown Bob en Belle lopen met de kleintjes mee tijdens Rode Neuzen Race op 17 maart.

De Rode Neuzen Race zou niets zijn zonder rode neuzen. En wie heeft een rode neus? Een clown, precies! Dus zonder clowns geen Rode Neuzen Race. Clowns Bob en Belle zullen dit jaar weer van de partij zijn tijdens de Kempen KidsRun op  17 maart, om de strijd aan te gaan met de kinderen van 4 tot en met 7 jaar. Clown Bob en Belle, alias Dennis Willems en Helma Maandonks, vertellen.

Improviseren
Dennis heeft van entertainment zijn beroep gemaakt met zijn bedrijf KidzFun. Helma werkt voor zichzelf als clown op (kinder)feestjes en als typetje op markten en festivals. “Wij doe niets liever dan mensen vermaken. Of dat nou als clown is, als ballonkunstenaar, als typetje bij feestjes of wat dan ook. We houden ervan om mensen een leuke tijd te bezorgen. Bij de Kempen KidsRun is het zo leuk dat sport en entertainment samen komen. Bob en Belle zijn helemaal op elkaar ingespeeld. “Een stukje entertainment voorafgaand aan de race neemt een deel van de spanning weg en zo wordt het meer een sprortief uitje dan een wedstrijd. We zien het als een cadeautje; eigenlijk hoeven we niets voor te bereiden want de meeste kinderen zijn zo open en geven allerlei dingen aan. Er is er altijd wel eentje die een losse veter heeft of die een grappige opmerking tegen ons maakt. Daar springen wij op in. We hebben wel elk jaar een soort van act maar vooral bij jonge kinderen kan dat met minimale middelen. Het is gewoon een kwestie van improviseren.”

Domme clowns
Een goede clown heeft geen attributen nodig. “Een clown moet het hebben van de interactie met zijn publiek, van zijn expressie en van zijn dommigheid. Er bestaan geen slimme clowns, een clown is dom, onhandig en slungelig. Een clown staat open voor alles wat er op zijn pad komt en zegt ‘Ja’ tegen alles wat voorbij komt. Het grootste compliment dat je van een kind kan krijgen is als dat zegt: ‘Jeetje, jij ben écht dom, zeg!’,  dan heb je het goed gedaan. Een clown houdt kinderen voor de gek maar altijd zo dat een kind niet voor gek staat. Dat is de kunst. Een clown kan stille kindjes uit hun hoekje krijgen of brutale kindjes op hun plek zetten. Maar altijd met een lach en nooit vals.”

Wederzijdse aanmoeding
Sinds het begin zijn Dennis en Helma betrokken bij de Kempen KidsRun. “Met veel plezier werken we eraan mee”, vertellen Dennis en Helma verder, “Het is zo leuk om te zien dat de kinderen de competitie met ons aangaan. Natúúrlijk willen ze allemaal sneller zijn dan de clowns en wij moedigen hen aan als ze vallen, struikelen niet bij kunnen houden. Wij coachen de allerkleinsten naar de finish. De afstand is niet groot maar voor de deelnemertjes aan de Rode Neuzen Race lijkt het alsof ze een marathon hebben gelopen. Aan het eind krijgen ze van de clowns een diploma. Hartstikke leuk; ik weet zeker dat ze er lang met plezier op terug kijken. Het zou helemaal mooi zijn als ze door onze bijdrage aardigheid hebben gekregen in sporten in het algemeen of hardlopen in het bijzonder.”

Spektakel
Er wordt soms ‘gevochten’ om wie er naast de clown mag lopen. Dennis: “Je hebt er kinderen bij die puur voor de overwinning gaan en die tijdens de race geen oog hebben voor ons. Maar er zijn er ook die het liefst constant contact maken met de clowns. Helma: “Meestal  spreken we af wie van ons voor in de groep blijft lopen en wie de achterste kinderen in de gaten houdt. Alles mag van ons, als we maar uiteindelijk allemaal over de finish komen. Ik denk dat het voor het publiek langs het parcours heel leuk is om naar te kijken. Het is toch net een beetje anders als er een clown de kinderen begeleidt. Wij doen het ontzettend graag en zien onze deelname aan de Rode Neuzen Race als één groot cadeau.”

KidsRun
kempen kidsrun hapert
Kidsrun4
kidsrun2
DiplomaRodeNeuzenloop
Logo Kempen KidsRun

KidsRunkempen kidsrun hapertKidsrun4kidsrun2DiplomaRodeNeuzenloopLogo Kempen KidsRun